Malgrat de MarTurisme

El Nou Passeig Marítim

El passat dimarts, 17 d’abril l’equip de govern de Malgrat de Mar, format per JuntsXMalgrat, Esquerra, PDeCAT i la CUP, juntament amb l’arquitecte tècnic encarregat del treball, ens han presentat als representants d’establiments i comerços del Passeig Marítim el nou projecte per a la remodelació d’aquesta via, essencial tant pel sostingut creixement del nostre poble com pel desenvolupament social i econòmic dels malgratencs.

Previ a cap anàlisi, cal reconèixer d’antuvi la tasca ingent que estan duent a terme tant els polítics com els tècnics de l’ajuntament. El Passeig Marítim actual data de 1982 i la seva remodelació és inajornable si pretenem mantenir Malgrat com a destinació turística de referència dins del litoral català. És innegable que en els darrers anys l’atractiu de la nostra façana marítima ha perdut pistonada; ja sigui per l’envelliment d’infraestructures pròpies, com el Passeig dels Pins o la desembocadura de la riera de Palafolls, o per la remodelació d’espais propers, com el Passeig Marítim de Santa Susanna, molt més modern i atractiu que no pas el nostre.

Resultado de imagen de malgrat passeig
Foto: Punt Avui


Reprenent el fil de l’escrit que vaig compartir amb motiu de la Moció de Censura al PSC, és d’agrair que un equip de govern tan divers i policromàtic sigui capaç de complir amb allò que va prometre a l’inici del seu mandat. El projecte de “Nou Passeig Marítim de Malgrat de Mar” és un dels 10 eixos fonamentals que el nou govern es va proposar executar abans de la finalització del curs polític actual. Per oferir una mica de perspectiva, el projecte primigeni de remodelació del passeig es va aprovar al ple d’octubre del 2013…

Entrant en matèria, cal explicar quina és la proposta, a grans trets, del nou projecte de Passeig Marítim que l’executiu malgratenc ha desenvolupat en els últims mesos. A falta de dibuixos i gràfics, que intueixo que ben aviat seran públics, haurem de fer un petit exercici d’imaginació. Una manera clara d’il·lustrar-ho és fent una simple descripció transversal, de mar a muntanya, tant del passeig actual com del projecte presentat:

Actual: Platja, Passeig dels Pins, via del tren, tanca metàl·lica, vorera, dos carrils de circulació, aparcament en bateria, jardineres i terrasses, Passeig Marítim i façana. 

Projecte: Platja, Passeig dels Pins, via del tren (cap canvi fins aquí), tanca metàl·lica més alta i moderna, un carril de circulació en sentit sud, dos carrils de circulació de bicicletes, zona enjardinada, Passeig Marítim, terrasses i façana.

La presentació del treball ha estat suficientment tècnica per aprofundir en detalls i permetre valorar fins i tot aspectes decoratius, però prou entenedora perquè tothom concebés de forma diàfana l’abast i l’amplitud dels canvis proposats. S’estima que el cost de l’obra serà d’una mica més de 8 milions i mig d’euros, tot i que no es va concretar el percentatge que aportarà cada administració ni el cost de les contribucions especials. Finalitzada l’exposició, s’ha obert el torn de preguntes pels assistents i el monòleg tècnic s’ha convertit en un debat obert sobre els usos i funcionalitats del nou passeig. El principal punt de dissentiment ha estat la ubicació de les terrasses dels bars i restaurants; mentre que alguns les prefereixen arran de façana, altres es decanten per ubicar-les a l’altra banda de l’espai destinat al passeig, com fins ara.

Més enllà d’aquesta qüestió, tenint en compte que aviat s’iniciarà un període d’exposició pública, en el qual els ciutadans podran presentar al·legacions i suggeriments, enumero un seguit de qüestions que considero rellevants i que s’haurien de contemplar durant aquest període d’aportació i reflexió ciutadana. (Algunes de les quals són ambicioses a nivell infraestructural i, per tant, inviables a curt termini, però posats a imaginar-nos el millor Malgrat possible, pensem a l’engròs!)

1. Ubicació de les terrasses. No he estat capaç de trobar massa informació rellevant ni cap estudi que en tracti, de fet, es poden plantejar arguments a favor i en contra d’ambdues propostes. Tanmateix, el que va comentar una regidora durant la sessió és cert, allà on no hi ha barreres físiques -un carrer o una vorera- la tendència és ubicar les terrasses arran de façana, i així és com ho reflecteix el projecte presentat. Així doncs, sembla que el millor que podem fer en aquest cas és observar models d’èxit en altres indrets i replicar-los. 

2. Continuïtat del projecte. Un aspecte fonamental de qualsevol obra d’aquest impacte i envergadura és la continuïtat del projecte, i d’aquí sorgeixen les següents preguntes:

  • Tindrà res a veure l’estil del nou Passeig Marítim amb el passeig de mar que va de la riera a la plaça de Xesco Boix? Com a poble que es ven a l’exterior, seria positiu oferir una imatge cohesionada de tota la façana marítima, amb una línia arquitectònica i d’estil coherent des de la Tordera fins a l’avinguda Colom.
  • Tindrà res a veure a l’estil del nou Passeig Marítim amb el Passeig Marítim de Santa Susanna? De la mateixa manera que comercialment ens interessa una continuïtat en tot el municipi, no és cap idea forassenyada mantenir una coherència estilística més enllà de Malgrat i que el nou passeig s’assembli al del poble veí, al cap i a la fi, els dos municipis comparteixen visitants, clients i dins del sector turístic sovint es consideren destinacions complementàries.

Estic convençut que a llarg termini un dels objectius per a la nostra façana marítima ha de ser cohesionar tot el tram de costa de Malgrat a Calella, de la Tordera al Far. Aquesta obra milloraria el posicionament comercial de la marca Costa de Barcelona Maresme, actualment minimitzada per la pinça que fan la Costa Brava al nord i la ciutat de Barcelona al sud, dues marques molt més potents i amb més recorregut. En aquest món global de xarxes socials i vols low cost, els de Malgrat ja no competim amb Lloret o Calella, sinó amb Turquia, Grècia, Marroc o la Costa del Sol. Això sí, per començar a dissenyar aquest escenari es requereix unitat dels actors privats que hi intervenen, voluntat política i altesa de mires per part dels batlles i regidors de l’Alt Maresme.  

3. Carril bici. S’observa que el nou carril bici que s’incorpori al passeig tindrà una amplada de dos metres, amb un metre de circulació per a cada sentit. Seguint l’anàlisi del punt anterior, seria convenient estudiar la possibilitat que el carril bici seguís més enllà del límit municipal cap a Santa Susanna. I també que s’estengués per l’altra banda, cap a dins del poble, connectant amb el parc Francesc Macià, o per la costa i enllaçant amb les rutes del Tourdera. Per això, em pregunto si no seria més aconsellable esperar a incorporar el carril bici al Passeig dels Pins, a l’altre costat de la via, quan se’n faci la remodelació prevista. 
Una altra idea relacionada, que proporcionaria als ciutadans de l’Alt Maresme i als seus visitants amb espais de gaudi esportiu, és la creació d’una anella verda al territori: de la desembocadura a Malgrat fins a Calella, tot pujant a Hortsavinyà i sortint a Tordera per completar la ruta circular resseguint el curs del riu. Per assolir aquest projecte es necessita, novament, una apreciació intermunicipal de l’obra de govern dels consistoris implicats -i què millor que des de Malgrat liderem aquest propòsit!
4. Construcció en dues fases. Es contempla que el pla previst s’executi en dues etapes, això és, en dos hiverns consecutius finalitzant-se les obres abans de la temporada 2020. La primera fase abastarà de la plaça de l’Àncora a l’avinguda dels Països Catalans, i la segona de la mateixa avinguda fins a l’avinguda Colom. El dubte, que també va aparèixer durant el torn d’intervencions, és si no es podria realitzar el projecte en una sola fase durant el transcurs d’un hivern. En acabat, es tracta que l’empresa adjudicada disposi de més persones i maquinària i completi les millores en un període de sis mesos. Si bé cal dir que la resposta dels representants polítics no va ser massa convincent, es va accedir a escoltar propostes en aquesta direcció si les empreses aspirants ho veuen factible.

5. Carril de circulació de vehicles. Una de les principals novetats del nou passeig serà que només hi haurà un carril de circulació en direcció sud. L’obertura de l’Avinguda Barcelona en sentit contrari farà efectiva la circumval·lació i  permetrà que el trànsit flueixi en tota la zona turística.

Un dels dubtes que em genera aquesta acció és la utilitat d’aquest carril de vehicles que només servirà per desplaçar-se, ja que no hi haurà aparcament al passeig i els cotxes no es podran aturar. Com veiem a les grans ciutats europees, les mesures contra la pol·lució són cada cop més estrictes i és qüestió de temps que llurs temptatives per reduir l’impacte atmosfèric dels automòbils arribin a pobles com Malgrat. Una proposta que plantejo, també a llarg termini, és eliminar la circulació de vehicles privats pel passeig i que l’accés es restringeixi a vehicles autoritzats, com els veïns, distribuïdors, serveis i autobusos. Un passeig sense cotxes reduiria la contaminació acústica i ambiental, eliminaria el perill de la coexistència amb el carril bici i convertiria tot el bulevard en una zona molt més amable pels vianants i ciclistes.

Els dos principals esculls d’aquesta proposta són que l’anella de circulació s’hauria de desplaçar un carrer endins i, per tant, allargar el carrer Roger de Flor fins a l’avinguda Colom tal com s’està fent amb l’avinguda Barcelona; i dos, repensar l’ús i accés de tots els carrers perpendiculars en el seu últim tram, entre el Passeig Marítim i l’avinguda Barcelona.

6. El Passeig dels Pins. L’abast del projecte actual no inclou cap acció en relació al Passeig dels Pins. Segons s’explicà, la remodelació d’aquest espai està pendent de la cessió d’uns certs metres per part de les finques privades d’aquell costat de la via. Ja el 2013, després de l’aprovació al ple de l’anterior projecte, la Neus Serra en lamentava alguns punts febles, com que el projecte “ignora la via del tren i l’avinguda dels Pins. Hauria estat important fer aquest projecte tenint molt clar que s’han d’urbanitzar d’una manera conjunta, amb una visió integral, els dos costats de la via, per tal de donar continuïtat a la façana marítima“. Doncs això mateix, cinc anys més tard.

La importància d’aquesta obra és cabdal per a la futura competitivitat econòmica del poble. Aquests punts són solament sis qüestions que plantejo per generar debat i discussió entre tots aquells que vulguem aportar el nostre granet de sorra. La participació ciutadana és elemental per imaginar el millor Passeig Marítim possible i que el resultat final sigui una fusió dels objectius polítics, les necessitats tècniques i la voluntat popular; només així podrem dibuixar un passeig amb el qual la gran majoria ens sentim reconeguts. 

A l’espera que es realitzi la presentació pública del projecte i s’iniciï el període d’esmena ciutadana, no podem més que agrair l’empenta i esforç de totes les persones involucrades en la concepció del nou Passeig Marítim. Una obra que servirà per seguir sent competitius i que Malgrat de Mar recuperi part del terreny perdut respecte als seus principals competidors turístics.

One thought on “El Nou Passeig Marítim

Comments are closed.