Sin categoría

Neix el PAM

Ha passat desapercebut pels mitjans locals del Maresme septentrional un acte prou important per a fer-ne esment i comentari. Els fets van tenir lloc el passat 14 de maig al Local Social Sant Andreu al barri homònim de Tordera; la Plataforma Alt Maresme, o PAM, es va presentar en societat en un acte amb poc més de 30 persones que conformen els signants del manifest fundacional. 

El PAM s’ha constituït com a partit polític amb un àmbit d’actuació geogràfic que comprèn “els sis pobles que conformen la subcomarca de l’Alt Maresme o Maresme Nord” -això és: Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. Així ha quedat definit als estatuts del partit, com també l’estructura interna, essent-ne el Consell Intermunicipal el màxim òrgan executiu, compost per set persones: un representant de cada poble i un Coordinador Intermunicipal, elegit en primàries entre els propis membres del partit.  
Aquest novell i humil projecte, per bé que encara es troba a les beceroles de la seva expansió i implementació territorial, ja compta amb representants dels sis pobles i ha començat a dissenyar una campanya d’actes per donar-se a conèixer i teixir complicitats entre la població local per cercar persones interessades en el projecte i formar-ne part a les llistes electorals pel 2019. Més enllà d’explicar l’organització interna i el funcionament del partit, a l’acte del proppassat 14 de maig es van presentar els sis primers representants locals i l’ideari polític, fonamentat en tres eixos principals que de seguida desgranaré. 
Els representants locals són Àngel Gómez de Calella, Jesús “Txetxu” Corbella de Pineda, Juli Pineda de Santa Susanna, Jaume Fontrodona de Malgrat, David Torres de Palafolls i Marc Palacios de Tordera, finalment, el primer Coordinador Intermunicipal és Manel Recio, de Pineda, elegit durant el mateix acte fundacional. 
Fou el mateix Recio qui explicà el plantejament polític de l’entitat, “el projecte neix de la constatació que l’Alt Maresme és una realitat econòmica i geogràfica molt ben definida, que nosaltres ara volem explicar en termes polítics. Hem creat un partit que aspiri a marcar el compàs de la política municipal dels nostres sis pobles i que més enllà d’introduir grans plantejaments o objectius faraònics vol reordenar les prioritats de moltes coses que en el seu moment se’n va parlar però que han quedat guardades en algun calaix administratiu.”
El primer dels tres pilars d’actuació del PAM es basa en la pacificació de “les tres cicatrius que tenallen els nostres pobles”, en referència a la via del tren, l’N-II i la C-32. Volen que els nord-maresmencs no hagin de pagar més per usar l’autopista mentre no hi hagi una via principal alternativa a l’N-II, tot i que aquesta proposta es podria fer efectiva amb l’esperada fi de la concessió el 2021. En relació a la carretera, el PAM proposa crear un comitè d’experts, amb el suport d’altres administracions, que presenti alternatives viables a l’actual i insostenible sobresaturació de la via, sobretot al seu pas entre Pineda i Calella. En darrer lloc, Recio ha explicat que la viabilitat del sector turístic a la zona, tan dinàmic i competitiu durant dècades, a més de ser una reconeguda destinació turística en l’àmbit internacional, està condicionada per l’inevitable soterrament de la via del tren per garantir-ne un futur pròsper, “el metro de Barcelona té 146 quilòmetres de via subterrània, amb algunes zones com Drassanes o la Barceloneta molt a prop del mar, nosaltres demanem que es tregui la pols del pla per soterrar la via des del túnel del far de Calella fins a la bifurcació abans d’arribar al Pla de Grau a Malgrat; estem parlant d’uns 10 quilòmetres de via. El nostre territori no es pot quedar enrere!”

El territori que comprèn l’Alt Maresme dins de la comarca del Maresme
El segon eix programàtic del PAM s’edifica al voltant de la mancomunització de serveis, emfasitzant en una disposició pragmàtica i utilitarista dels recursos sanitaris, esportius i d’emergències. Recio ha explicat que “la consolidació d’uns serveis mancomunats va molt lligada a la reinterpretació de les estructures abans comentades, és essencial disposar d’una bona connexió entre els sis pobles per dibuixar un projecte d’equipaments compartits, més eficient i més assequible pel contribuent”.
El tercer i darrer eix desgranat pel coordinador alt-maresmenc no es tracta tant d’una proposta concreta sinó d’un canvi de mentalitat que ofereixi un relat per promoure i desenvolupar tot un seguit d’iniciatives i idees. “Aquest punt de vista que els pobles de la nostra zona competeixen entre si per ser la “capital” de l’Alt Maresme s’ha d’acabar. Seguint el fil de la mancomunització de serveis, impulsarem iniciatives que englobin els sis pobles i en requereixin la seva entesa i participació. Plantejarem l’arranjament d’un passeig marítim lineal i cohesionat, des de la punta de la Tordera fins al far de Calella, o la creació d’una anella verda que contornegi el nostre territori, prenent de model el “Tourdera”. Busquem teixir complicitats dins del territori i trencar amb dinàmiques de manca de col·laboració i diàleg que només s’expliquen perquè els governs locals de cada poble són de partits diferents amb interessos divergents. Nosaltres no volem estar pendents dels tripijocs polítics i d’intercanvis de butaques a consells comarcals o diputacions, ni de doctrines imposades des de Barcelona o Madrid. Som lliures per actuar exclusivament en benefici de l’Alt Maresme, i així ho farem”. Per acabar d’exposar el canvi de paradigma que proposa el PAM, Recio va explicar que existeix un cas recent d’èxit en l’àmbit associatiu en el qual vol emmirallar-se el partit com són els Castellers de l’Alt Maresme, la colla castellera que engloba els mateixos sis pobles, i que en volen replicar la voluntat de convertir-se en dignes representants del territori, l’esforç col·lectiu i el treball pel bé comú. 
Al final de l’acte, Txetxu Corbella, representant de Pineda al Consell Intermunicipal, ha explicat que des que es va començar a parlar del PAM els paral·lelismes amb Independents de la Selva són inevitables, fins i tot es va esmentar, més amb to de gresca que altra cosa, que qui sap si en un futur aquests dos projectes municipalistes podrien buscar punts d’entesa per bastir i promoure una nova comarca a banda i banda de la conca del Tordera, “fent que la Tordera passi de ser una frontera del segle XX a la columna vertebral d’una comarca del segle XXI.” 
Per acabar, Recio va afegir que tot i que les eleccions municipals del 2019 encara queden molt lluny són optimistes en relació a les possibilitats d’obtenir representació als consistoris dels sis pobles. Encara no han començat a treballar en clau electoral però no descarten presentar-se amb l’eslògan “Alt Maresme, Lliure i Tropical!”, segons va explicar el coordinador del partit amb un somriure els llavis. Aquesta, precisament, fou la consigna que van cridar entre aplaudiments els assistents a la cloenda de l’acte de presentació del PAM; un partit fictici, que no existeix, però que donaria molt de joc als nostres pobles.