CatalunyaEconomiaimmigraciósocietat

Punt d’Inflexió

S’albiren canvis importants a l’economia catalana i en la seva societat. Si bé el darrer lustre ha provocat, possiblement, les penúries més importants de les darreres generacions, diversos indicadors socials i anàlisis econòmics ens dibuixen una nova conjuntura que podria indicar que hem tocat fons en aquest període recessiu. Aquesta fet, juntament amb l’agitada realitat política i l’inevitable camí cap a l’estat propi, situa a Catalunya en un dels punt d’inflexió més importants de la seva història. 
Avui el conseller Mas-Colell presenta els pressupostos de la Generalitat pel 2014. Les partides per l’any que ve no inclouen cap retallada addicional, fet que consolida les perspectives optimistes que s’iniciaren ara fa unes setmanes amb la revisió de la previsió del creixement del PIB estatal per part de l’FMI. I malgrat l’augment pronosticat és marginal, és una dada prou significativa si la comparem amb les contraccions dels darrers exercicis. 
D’altra banda, l’estudi “Efectes del canvi de cicle econòmic sobre les tendències demogràfiques”, publicat el darrer octubre per Cristina Amarelo, realitza un seguit d’observacions fonamentals per entendre la dimensió de la crisi aquests darrers anys. En primer lloc, l’increment desorbitat de la població estrangera al país, que al 1999 representava un 2,3% de la població i a principis del 2010, en el seu punt màxim, va assolir una quota del 16% gràcies a les àmplies oportunitats laborals creades que sol.licitava el nostre teixit productiu, ha propiciat que avui la taxa d’atur d’estrangers residents a Catalunya s’acosti al 40%. Així mateix, a nivell demogràfic, el 2013 pot ser el primer any “en molt de temps” que Catalunya tingui menys habitants que l’any anterior, ja que més enllà del baix índex de natalitat autòcton el saldo migratori dels darrers dos anys ha estat negatiu . 
La ciència econòmica ens diu que els estats disposen principalment de tres mecanismes per augmentar la seva producció a llarg termini; implementar avenços tecnològics que permetin millorar la productivitat, la creació de noves i millors infraestructures i el descobriment de recursos naturals, i l’augment de la població activa. L’aposta de creixement que s’escollí durant els anys previs a la crisi ha demostrat ser insostenible i tenir conseqüències devastadores tan per a autòctons com per a nouvinguts. No obstant, ara tenim una nova oportunitat.
Una oportunitat per bastir una economia pròspera i robusta, industrialitzada i especialitzada, que inverteix en recerca i innovació i que premia l’èxit dels que arrisquen el seu capital i assoleixen les seves fites. Tenim l’immillorable oportunitat de canviar el nostre model econòmic, de depurar processos i implementar-ne de nous, millors. Se’ns brinda l’ocasió de construir un mercat en què la qualitat prevalgui per sobre la quantitat, en què el valor afegit i no el mer increment productiu sigui el greix dels nostres engranatges, en què l’exigència i la meritocràcia substitueixin la mediocritat i el nepotisme. En definitiva, tenim l’oportunitat d’abandonar la perifèria, els PIGS i les marques blanques per convertir-nos en referents, en contribuents nets i per fer de Catalunya una de les economies més dinàmiques de tot el continent. Fem-ho.
Port de Barcelona